Şeytan İkiz

Geçtiğimiz aylarda RSA’in sistemlerine sızan kişilerin Securid ile ilgili bilgileri çaldıkları ortaya çıktı. RSA tarafından yapılan açıklamada saldırıların başlangıç noktasında sosyal mühendislik ve olta saldırısı (phishing) olduğu dikkat çekiyordu. Olta saldırısını gerçekleştirmek için sosyal ağlardan faydalanan ahlaksız korsanların RSA çalışanlarına ait bilgileri elde ettikleri tahmin ediliyor.

İşin içinde insan faktörü olduğu sürece 100 haneli şifre ile korunan bir sisteme sızmak isteyenler, şifreyi kırmak yerine sistem sorumlularını kandırma yolunu tercih ediyorlar ve eninde sonunda başarıya ulaşıyorlar bu nedenle RSA’in başına gelenlere çok şaşırmıyorum özellikle sosyal ağlarda, firma çalışanları tarafından paylaşılan bilgilerin ilerleyen zamanlarda çoğu firmanın başını daha çok ağrıtacağını düşünüyorum.

Art niyetli kişiler, sosyal mühendislik saldırılarında olta saldırılarından faydalandıkları gibi şeytan ikiz (Türkçe mealini kendim uydurdum, aslı evil twin/kötü ikiz) yönteminden de faydalanabiliyorlar. Şeytan ikiz yöntemi, teknolojinin nimetlerinden faydalanarak hedef kurum/sistemler hakkında o kurumun bir çalışanını taklit ederek hedef kişi/kişiler üzerinden bilgi toplamak, kurum sistemlerine sızmak için hedef kişi/kişilerin zararlı bir dosyayı (RAT) çalıştırmaları amacıyla kullanılıyor.

Amaçları gerçek bir kişiyi taklit etmek olduğu için art niyetli kişiler kurban ile ilgili tüm bilgileri Facebook, Twitter, Linkedin, Foursquare gibi sosyal ağlardan toplayarak bir araya getiriler. Facebook ve Twitter durum mesajları üzerinden bu kişinin neler yaptığını, Linkedin üzerinden özgeçmişini, Foursquare üzerinden hangi mekanlara sıkça uğradığını, Google arama motoru üzerinden de elde edebildikleri geri kalan bilgileri elde ederek hedef bir sosyal ağ seçer (kurum çalışanlarına ulaşması kolay olduğu için çoğunlukla Linkedin’i tercih ederler) ve daha sonra burada bu kişi adına sahte bir profil oluşturarak bu kişinin bağlantıları ile iletişime geçerek bu kişiyi taklit ederek bağlantı kurdukları kişileri kandırarak hassas bilgilere erişmeye ve oradan sistemlere sızmaya çalışırlar. Bu saldırıların önüne geçmek isteyen kurumsal firmalar, çalışanlarının iş ile ilgili sosyal ağlarda (Linkedin) profillerini genele açmamaları ve kurumal e-posta adresleri ile bu tür sitelere üye olmamaları konularında uyarırlar.

Genele açık Twitter hesabım olduğu için birgün Twitter üzerinden kendimle ilgili ne tür bilgiler elde edebileceğini merak ettim ve bu zamana dek göndermiş olduğum mesajları arşivleyen bir site aradım ancak bulamadım. Kafaya koyan biri bugüne kadar göndermiş olduğum tüm mesajları elde edebilir mi diye kafa patlatmaya başladım ve ufak bir program hazırlamaya başladım ve sonunda ortaya hedef twitter hesabından bugüne kadar gönderilen tüm mesajları toplayan ve kayıt eden twitter_crawler.py adında bir program ortaya çıkıverdi.

Programa buradan ulaşabilirsiniz.

Askere gitmeden önce hazırlamış olduğum yaylalar yazı dizisinin üçüncüsü burada son bulurken herkese güvenli günler dilerim.

Ekran görüntüsü:

Twitter Crawler

image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
4 comments
  1. Mert hocam, anlattığın yöntemi so sitesinde hacking challenge olarak yapmışlardı :) boşuna değilmiş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Read More

e-Devlet Hacklendi mi?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
Read More
Read More

WhatsApp Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
Read More
Read More

LinkedIn Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Uzun yıllardan beri sosyal ağları ve medyayı etkin kullanan bir siber güvenlik araştırmacısı olarak bağlantılarım arasında yer alanlarınız özellikle hafta içi LinkedIn ve Twitter üzerinden okuduğum ve beğendiğim siber güvenlik makalelerini, haberleri paylaştıklarımı farkediyorlardır. Twitter hesabımın…
Read More
Read More

e-Devlet Hesaplarımızı Nasıl Hackliyorlar?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç 25 Ekim 2023 günü saat 11:46’da e-Devlet uygulamasından ve e-posta adresime gelen uyarılardan e-Devlet Kapısı hesabıma üst üste birden fazla defa yanlış parola ile giriş yapılmaya çalışıldığı için hesabımın bir saatliğine geçici olarak kullanıma kapatıldığını…
Read More