Her Gördüğüne İnanma

RTLO, namı diğer RIGHT-TO-LEFT OVERRIDE, Windows XP işletim sistemi kullanırken pek çoğumuzun dikkate almadığı ancak Windows Vista ve Windows 7 işletim sistemi kullanırken çok dikkatli olmamızı gerektiren bir Evrensel kod (unicode) karakteridir (\u202E). RTLO kısaca karakterlerin soldan sağa değil sağdan sola olarak işlem görmesini sağlar ve bu sayede sağdan sola yazılan diller (Arapça, İbranice, Süryanice vs.) desteklenebilmektedir.

Windows XP işletim sistemi, varsayılan (default) olarak az önce bahsi geçen dilleri desteklememekte, ek bir paket yüklenerek (Install files for complex script and right-to-left languages) destekleyebilmekteydi. Ancak Windows Vista ve Windows 7 işletim sistemlerinin hayatımıza girmesi ile bu durum değişti ve varsayılan olarak bu diller desteklenir hale geldi. Peki bu desteğin bizimle ne ilgisi var ?

Yıllarca yakınımızdakiler tarafından yapılan şu şekilde uyarılara kulak kabarttık durduk, “Bir dosyayı çalıştırmadan önce uzantısına mutlaka dikkat et”, “Uzantısı exe ise sakın çalıştırma, virüs olabilir” ve bu sayede yıllar içinde hepimiz ister istemez bir dosyayı çalıştırmadan önce uzantısına dikkat eder olduk. Çoğu kimse farkında olmasa da bu kontrol sayesinde art niyetli kişiler zararlı yazılımları sistemlere bulaştırabilmek için daha farklı sosyal mühendislik yöntemlerine başvurmak zorunda kaldılar. Bu yöntemlerden biri de RTLO evrensel kod karakterli dosya adlarına sahip zararlı yazılımlar oluşturmak oldu. Peki bu dosya adlarını nasıl oluşturuyorlar da kullanıcıları kolaylıkla kandırabiliyorlar ?

Öncelikle RTLO evrensel kod karakteri içeren dosya adını Windows 7 işletim sistemi üzerinde oluşturabilmek için kayıt defterinde (registry) bir kaç değişiklik yapmak ve daha sonra sistemi yeniden başlatmak gerekiyor.

Bunun için izlenmesi gereken adımlar sırasıyla:

  • Regedit komutu çalıştırılır. (Start -> Arama kutucuğu -> regedit)
  • HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Input Method altında EnableHexNumpad anahtarı oluşturulur ve anahtara 1 değeri atanır.
  • Sistem yeniden başlatılır.

 

RTLO

 

Ardından .exe olan program uzantısının istenilen başka bir uzantıymış gibi görünmesi için RTLO evrensel kod karakterini dosya adında kullanıyorlar. Daha net olması adına ufak bir örnek üzerinden ilerleyelim.

  • Windows/system32 klasörü altında yer alan calc.exe programını dilediğiniz bir klasöre kopyalayın.
  • Programın uzantısının doc olarak görünmesini sağlayacağımız için programın simgesini (icon) Microsoft Word simgesi olarak değiştirin. (Resource Hacker programı işinizi görecektir.)
  • Daha sonra programın adını (rename) cod.exe olarak değiştirin.
  • Ardından programın adını tekrar değiştirmek için programın üzerine farenin sağ tuşu ile basıp menüden yeniden adlandır (rename) öğesini seçin.
  • İmleci c harfinin başına (en sol) getirin ve ardından klavyeden NUMLOCK açık iken ALT ve FN tuşlarına basılı tutarak +202E tuşlarına basın.

 
RTLO
 

Gördüğünüz üzere programın uzantısı artık doc olarak gözüküyor. Komut satırından programın bulunduğu klasörde DIR komutunu çalıştıracak olursanız bu yanılgının görüntüden ibaret olduğunu hemen anlayabilirsiniz.
 
RTLO
 
Python ile yukarıda bahsetmiş olduğum adımları (simge değiştirme hariç) otomatize eden RTLO.py isimli programa buradan ulaşabilirsiniz.

Programın kullanımı: python rtlo.py [extension] [source filename] [new filename] Örnek kullanım: python rtlo.py .doc calc.exe Confidential_document_no_

Sonuç olarak Windows Vista veya Windows 7 kullanıcısıysanız ve eskiden kalma uzantı kontrolü yaparak programları gözü kapalı çalıştırma alışkanlığınız varsa yakın zamanda sıkıntı yaşama ihtimaline karşı programları çalıştırmadan önce içinde bulunduğu klasörde yer alan TYPE (Application ise dikkat!) kolonuna veya HEX Editör ile başlık bilgisine (ilk 2 bayt MZ ise dikkat!) dikkat etmeniz faydalı olacaktır.

RTLO
 
RTLO

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim…

image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
4 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Read More

e-Devlet Hacklendi mi?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
Read More
Read More

WhatsApp Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
Read More
Read More

LinkedIn Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Uzun yıllardan beri sosyal ağları ve medyayı etkin kullanan bir siber güvenlik araştırmacısı olarak bağlantılarım arasında yer alanlarınız özellikle hafta içi LinkedIn ve Twitter üzerinden okuduğum ve beğendiğim siber güvenlik makalelerini, haberleri paylaştıklarımı farkediyorlardır. Twitter hesabımın…
Read More
Read More

e-Devlet Hesaplarımızı Nasıl Hackliyorlar?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç 25 Ekim 2023 günü saat 11:46’da e-Devlet uygulamasından ve e-posta adresime gelen uyarılardan e-Devlet Kapısı hesabıma üst üste birden fazla defa yanlış parola ile giriş yapılmaya çalışıldığı için hesabımın bir saatliğine geçici olarak kullanıma kapatıldığını…
Read More