5 Dakikada SEH İstismar Aracı (Exploit) Hazırlama

Yazılarımı takip edenleriniz daha önce SEH İstismarını konu olan bir yazı yazdığımı hatırlayacaktır. Bugünkü yazımda SEH istismar aracının Immunity Debugger üzerinde çalışan pvefindaddr.py eklentisi ile nasıl kısa bir süre içinde hazırlanabileceğini göreceğiz.

Immunity Debugger, istismar aracı (exploit) hazırlamak, zararlı yazılım (malware) analizi ve tersine mühendislik yapmak isteyenler için oldukça başarılı bir hata ayıklama (debugger) aracıdır. Sade ve anlaşılır arayüzü, komut satırı desteği ve Python ile betik (script) hazırlamaya imkan tanıyan desteği sayesinde masaüstümün vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.

pvefindaddr.py eklentisi, Peter Van Eeckhoutte tarafından istismar aracı hazırlamak için özel olarak tasarlanmış ve içinde patern oluşturmaktan otomatik istismar kodu şablonu oluşturmaya kadar bir çok özelliğe sahiptir. Eklentinin kullanımı ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Adımlara geçmeden önce ilk olarak sisteminizde yüklü olan Immunity Debugger aracı için pvefindaddr.py aracını buradan indirerek C:\Program Files\Immunity Inc\Immunity Debugger\PyCommands klasörü altına kopyalayın.

İstismar edilecek araç olarak daha önceki yazımda adı geçen Free WMA MP3 Converter v1.1 aracını kullanacağız.

Immunity Debugger aracını çalıştırdıktan sonra File -> Open menüsünden C:\Program Files\Free WMA MP3 Converter\Wmpcon.exe aracını seçelim ve Open butonuna basalım. F9 tuşuna basarak programı çalıştıralım. Komut satırında !pvefindaddr pattern_create 5000 yazarak 5000 bayt büyüklüğünde bir patern oluşturalım. Oluşturulan patern C:\Program Files\Immunity Inc\Immunity Debugger\mspattern.txt dosyası olarak kayıt edilmektedir.

Pvefindaddr

Pvefindaddr

Pvefindaddr

Dosyanın içindeki paterni taslak halde olan istismar aracımıza (exp.py) kopyaladıktan sonra çalıştırarak WMA MP3 Converter programında yer alan hatayı/zafiyeti tetikleyecek WAV uzantılı dosyayı (MS.wav) oluşturalım.

WMA MP3 Converter programında yer alan WAV to MP3 butonuna basarak MS.wav dosyasını seçelim ve Immunity Debugger aracı üzerinde Access Violation hatası ile karşılaştıktan sonra komut satırında !pvefindaddr suggest yazarak eklenti tarafından bize önerilen istismar aracı oluşturma şablonunu görüntüleyelim. (Önerilen kod Perl diline yönelik olduğu için bu kodu Python koduna çevirmemiz gerekecektir.)

Pvefindaddr

Pvefindaddr

Pvefindaddr

Karşımıza çıkan yönergelerde istismar aracının başarıyla çalışabilmesi için POP POP RET adresine ve kabuk koduna (shellcode) ihtiyacımız olduğu belirtildiği için komut satırında öncelikle !pvefindaddr p -n yazarak SAFESEH’in devre dışı olduğu bir DLL’de yer alan POP POP RET adresi bularak istismar aracımızın iskeletini oluşturmaya devam edelim.

Pvefindaddr

Pvefindaddr

Pvefindaddr

Son olarak hesap makinasını (calc.exe) çalıştıracak kabuk kodunu (shellcode) ister Metasploit ile oluşturarak ister herhangi bir istismar aracından kopyalayarak şablonda ilgili yere kopyalayarak iskeleti tamamlayalım ve istismar aracını çalıştırarak zafiyeti istismar eden WAV dosyasını oluşturalım. WMA MP3 Converter programını çalıştırdıktan sonra MP3 butonuna basarak istismar aracımız tarafından oluşturulan yeni MS.wav dosyasını seçtiğimizde hesap makinası karşımıza çıkacak ve mutlu sona ulaştığımızı göreceğiz.

Askere gitmeden önce hazırlamış olduğum yaylalar yazı dizisinin dördüncüsü burada son bulurken herkese güvenli günler dilerim.

image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Read More

e-Devlet Hacklendi mi?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
Read More
Read More

WhatsApp Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
Read More
Read More

LinkedIn Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Uzun yıllardan beri sosyal ağları ve medyayı etkin kullanan bir siber güvenlik araştırmacısı olarak bağlantılarım arasında yer alanlarınız özellikle hafta içi LinkedIn ve Twitter üzerinden okuduğum ve beğendiğim siber güvenlik makalelerini, haberleri paylaştıklarımı farkediyorlardır. Twitter hesabımın…
Read More
Read More

e-Devlet Hesaplarımızı Nasıl Hackliyorlar?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç 25 Ekim 2023 günü saat 11:46’da e-Devlet uygulamasından ve e-posta adresime gelen uyarılardan e-Devlet Kapısı hesabıma üst üste birden fazla defa yanlış parola ile giriş yapılmaya çalışıldığı için hesabımın bir saatliğine geçici olarak kullanıma kapatıldığını…
Read More