Jeton Hırsızları

Son aylarda Türk kullanıcılarını hedef alan, Chrome ve Firefox için geliştirilmiş olan zararlı eklentilerin sayısında büyük bir artış olduğu eminim sizlerin de dikkatinden kaçmamıştır. Özellikle web siteleri üzerinden müşterilerine servis/hizmet veren çoğu kurumsal firma, bu zararlı eklentiler nedeniyle müşterilerinden gelen “sitenize girerken reklam (oyun, çöpçatan sitesi vb.) penceresi ile karşılaşıyorum” şikayetlerini sıkça duyar olmuşlardır. Bu şikayetlere konu olan zararlı eklentiler, Facebook üzerinden “videomu izleyip yorum atar mısınız?” gibi mesajlarla yayılırken, Twitter ve Chrome Web Mağazası üzerinden “Twitter Takipçi Arttırma” vb. eklenti isimleri altında yayılmaktadırlar. Bu zararlı eklentilerden bazıları Facebook kullanıcı adı ve şifrenizi çalarken, bazıları istenmeyen reklam mesajları çıkarırken, bazıları da OAUTH jetonlarını çalmaktadırlar. Bu yazımda hem istenmeyen reklam mesajı hem de OAUTH jetonunu çalan zararlı Chrome eklentisine yer vereceğim.

Facebook üzerinden yayılan zararlı yazılım, “videomu izleyip yorum atar mısınız?” mesajı ile internet tarayıcısına bulaştığı kurbanın arkadaşlarını, Dropbox üzerinde yer alan bir Flash dosyasına yönlendirmeye çalışmakta ve bu siteyi ziyaret eden kullanıcı/kurban, sahte Adobe Flash Player güncelleme sayfası ile karşılaşmaktadır.

Flash dosyası, kaynak koduna çevrilip incelendikten sonra Flash dosyasının kullanıcıyı http://socialhizmetleri.com/flash.php sayfasına yönlendirdiği, bu sayfanın da kullanıcıya FlashPlayer.exe adı altında zararlı bir dosya yüklettiği görülmektedir. Bu dosya ise çalıştırıldığında, C:\ProgramData\Adobe klasörü altında 3 dosya (adobe.crx, komut.cmd, update.xml) oluşturmaktadır. Program bir yandan adobe.crx Chrome eklentisini HKLM\SOFTWARE\Policies\Google\Chrome\ExtensionInstallForcelist\1 anahtarı altına klmfkladgfkicpnhcibocncmpbgfpbih;C:\ProgramData\Adobe\update.xml değeri ile kaydetmekte diğer yandan çalıştırdığı komut.cmd betiği ise o esnada sistem çalışan Chrome internet tarayıcısı olması durumunda tarayıcıyı kapatmaktadır. (C:\Windows\System32\taskkill.exe /im chrome.exe)

Art niyetli kişiler, ExtensionInstallForcelist ile kullanıcının bilgisi olmadan Chrome internet tarayıcısına zararlı eklentiyi yükletmektedir. adobe.crx eklentisi ise aslında içinde Javascript dosyaları da barındıran bir ZIP dosyasıdır dolayısıyla CRX uzantısı, ZIP olarak değiştirilip açılarak içinde yer alan dosyalar rahatlıkla incelenebilmektedir. Eklentinin en önemli parçası olan background.js javascript dosyası metin editörü ile incelendiğinde art niyetli kişilerin niyeti rahatlıkla anlaşılabilmektedir.

Fonksiyonlara bakıldığında, zararlı eklenti yüklü olan Chrome çalıştırıldığında, ilk olarak kullanıcıyı http://ask-tr.com/php/up.php adresine, ardından http://goo.gl/hDe9h sayfasına ve son olarak da http://ask.fm adresine yönlendirmektedir. http://goo.gl/hDe9h sayfasının istatistiklerine bakıldığında ise 12 günde yaklaşık 1800 kişinin bu zararlı eklentiyi yüklediği görülmektedir.

Javascript kodunun son satırlarına bakıldığında, art niyetli kişilerin eklentiyi Chrome ayar sayfasından gizlemek için, ayar sayfasına girildiğinde kullanıcıyı https://chrome.google.com/webstore sayfasına yönlendiren bir mekanizma oluşturdukları da açıkça görülmektedir.

Bunun ilave olarak http://www.ask-tr.com/kayit.php sayfasına kurbanın veya kullandığı uygulamanın access_token’ını, kullanıcı adını, cinsiyetini göndermekte ardından kurbanın adına Facebook sayfasında mesajlar paylaşarak arkadaşlarını da bu zararlı eklentiyi yükletmeye çalışmaktadır. Bu sayede yeni kurbanları ağına düşürecek ve bu eklentiyi yükleyen her yeni kurban, Chrome internet tarayıcısında yeni bir sekme (tab) açtığında http://ask-tr.com/script.js javascript dosyası arka planda otomatik olarak yüklenecek, kurbanın karşısına istenmeyen reklam pencereleri açılacak ve yeri geldiğinde kurbanlarını istedikleri Facebook sayfalarını beğendirtmek amacıyla zombi olarak kullanabileceklerdir.

Her ne kadar http://ask-tr.com/script.js javascript kodu gizlenmiş (obfuscated) olsa da, yeni oluşturulan bir html dosyasına kopyalanıp (kodun başına ve sonuna, html ve script etiketlerini koymayı unutmayın) _3137(_9776); satırı alert(_9776); olarak değiştirildiğinde, bunun reklam penceresi açılmasını sağlayan ve art niyetli kişilere reklam üzerinden kazanç sağlayan kod olduğu anlaşılmaktadır.

Sonuç olarak sosyal ağların art niyetli kişilerin tehdidi altında olduğu bir gerçektir. Eğer siz de son zamanlarda bu veya benzer şüpheli istenmeyen reklam pencereleri ile sıkça karşılaşıyorsanız, öncelikli olarak internet tarayıcınızın eklentilerini kontrol etmenizi, arkadaş listenizde olan ve benzer mesajlar gönderen arkadaşlarınızı farketmeniz durumunda da onları en kısa sürede uyarmanızı şiddetle öneririm.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.

Not: Chrome kullanan ve bu zararlı eklentiyi silmek isteyen kullanıcılar, HKLM\SOFTWARE\Policies\Google\Chrome\ExtensionInstallForcelist anahtarı altında yer alan şüpheli alt anahtarları temizleyebilirler.

image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
6 comments
  1. Facebook’ta bir arkadaşımın video iletisini görünce izleyelim dedim hemen. Fakat baktım flash player güncelleme istiyor. İçimde bir şüphe uyandı hemen :) Flash playerıma baktım, adobe’nin sitesine baktım, flash playerim güncel :) şüphem iyice arttı. Sonra senin anlattığın kadar olmasa da kendi çapımızda inceleme yaptıktan sonra dropbox a mail attım, dedim ki sitenizden zararlı içerik yayıyorlar, gereğini yapın, engelleyin, biz birşey yapamayız dedi hanzolar.. Neyse ben de arkadaşı uyardım falan filan. Biz makale yazıyoruz sen ne yazıyon dersen anlatasım geldi işte :) Teşekkürler

  2. Mert abi aslında bir sıkıntı da şu insanlar cahil :) Google chrome içinde flash player gömülü olarak gelmektedir yani bu tarz bir güncellemeye ihtiyaç duymamaktadır :) Benimde ilk karşıma çıktığında zaten dikkatimi çekti adından bir şey var bunda dedim sanal bilgisayarımda açtım oda nesi dosya indirtiyor tamamdır dedim yeni virüsümüze merhaba :)

    1. Sıradan bir kullanıcı bunu bilemez, bilmesi de beklenemez dolayısıyla bilmedikleri, şüphe duydukları dosyaları yüklememeleri, çalıştırmamaları konusunda bilgilendirilmelidiler :)

  3. selamlar eklentiyi sildim hatta bütün eklentileri sildim yardım almadığım neredeyse anti-virüs programı kalmadı fakat hala bilgisayarımdan temizleyebilmiş değilim.

    c\users\appdata\local\google\choreme\userdata\default\extensions/(harfler)background.js

    yeri yurdu belli ama ulaşamıyorum önerebileceğiniz bir çözüm yolu var mı? iyi günler.

    1. Merhaba,

      Muhtemelen dropper şeklinde kendini kayıt etmiş ve siz her sistemi yeniden başlattığınızda tekrar indirip, kuruyor. Bunun için sysinternals’ın autoruns aracı ile sistem başlangıcında çalışan tüm programları inceleyip şüphelendiklerinizi silin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Read More

e-Devlet Hacklendi mi?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
Read More
Read More

LinkedIn Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Uzun yıllardan beri sosyal ağları ve medyayı etkin kullanan bir siber güvenlik araştırmacısı olarak bağlantılarım arasında yer alanlarınız özellikle hafta içi LinkedIn ve Twitter üzerinden okuduğum ve beğendiğim siber güvenlik makalelerini, haberleri paylaştıklarımı farkediyorlardır. Twitter hesabımın…
Read More
Read More

WhatsApp Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
Read More
Read More

Profilime Kim Baktı?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. 23 Eylül 2020 tarihinde Twitter’da siber güvenlik ile ilgili haberlere göz gezdirirken gündem olan başlıklarda #profilimekimbaktı etiketi dikkatimi çekti. Beni oldukça şüphelendiren bu etiketin gündem olmasının arkasında yatan sebebi bulmak için bu etiketi paylaşan hesaplara göz…
Read More