Zararlı JavaScript Analizi

JavaScript, yaygın olarak internet tarayıcılarında kullanılan bir programlama dilidir. İnternet tarayıcılarında kullanılması nedeniyle de çoğunlukla güvenlik araştırmacıları ve art niyetli kişilerce internet tarayıcılarında güvenlik zafiyetleri tespit etmek ve tespit edilen güvenlik zafiyetlerini istismar etmek (Örnek: Aurora Operasyonu) amacıyla da kullanılmaktadır.

Ayrıca JavaScript’in istismar kitleri tarafından hedef sistemin kontrolünü ele geçirmek ve zararlı yazılım yüklemek amacıyla kullanıldığı da görülmektedir. Bir zamana damgasını vuran ve hem son kullanıcılara hem de kurumsal kullanıcılara bir hayli zor günler yaşatan Blackhole istismar kitini ve geliştiricisi tutuklandıktan sonra istismar kiti piyasasını ele geçiren Angler istismar kitini buna örnek gösterebiliriz.

Malicious JavaScript Analysis

Geçtiğimiz aylarda, Angler istismar kitinin ele geçirdiği hedef sistemlere Cryptowall zararlı yazılımı yüklediği, Heimdal güvenlik firması tarafından yapılan bir araştırma sonucunda ortaya çıktı.

Hem kurumlara gerçekleştirilen siber saldırılara hem de istismar kitlerine bakıldığında, JavaScript’in önemli bir role sahip olduğu görülüyor. Durum böyle olunca da, zararlı JavaScript kodlarının güvenlik uzmanları tarafından analiz edilebilmesi daha da önem kazanmaya başladı.

JavaScript’i OllyDbg, Immunity Debugger veya IDA Pro gibi hata ayıklayıcı araçları ile adım adım analiz etmek pek mümkün değil. Bunlar yerine JavaScript hata ayıklaması özelliğine sahip olan ve hem Chrome hem de Firefox internet tarayıcısı eklentisi olarak yüklenebilen, ücretsiz Firebug eklentisinden faydalanabilirsiniz.

Elinizde analiz etmeniz gereken ve Angler istismar kitine ait “trafik dosyası” (PCAP) olduğunu düşünelim. Yapacağınız ilk iş, http filtresi ve Follow TCP Stream ile Wireshark aracında, HTML dosyası içinde yer alan şüpheli JavaScript’i tespit etmek olacaktır.

Malicious JavaScript Analysis

JavaScript’i başarıyla tespit ettikten sonra HTML kodlarından kurtulup dosya içinde sadece JavaScript kodlarını bırakmak, formatını biraz düzenlemek ve hata ayıklamaya başlayacağınız yere debugger; anahtar kelimesini yerleştirmek, analizinizi kolaylaştıracaktır. (debugger; anahtar kelimesini kullanmak yerine farklı yollar da izleyebilirsiniz.) Ancak Angler istismar kitinde olduğu gibi kimi durumlarda, JavaScript çalışma esnasında HTML kodlarına da ihtiyaç duyduğu için HTML kodlarından kurtulmak işinizi aksine zorlaştırabilir.

Malicious JavaScript Analysis

Hata ayıklamaya başlamak için Firefox internet tarayıcısını açıp, sağ üst köşede bulunan Firefox ikonuna bastığınızda, Firebug aktif hale geldiğini görebilirsiniz. Ardından Javascript kodunu içeren HTML dosyasını Firefox internet tarayıcısı ile açtığınızda, Firebug hata ayıklayıcısının debugger; anahtar kelimesi üzerinde sizden komut bekler halde beklediğini görebilirsiniz. OllyDbg, Immunity Debugger vb. hata ayıklayıcılar kullananıyorsunuz, aşağı bölümde, sağ üst köşede yer alan butonlar veya kısayollar (F8 – Continue, F11 – Step Into, F10 – Step Over) sayesinde FireBug’ı benzer şekilde kullanabilirsiniz.

Malicious JavaScript Analysis

Hata ayıklamaya başladığınızda, Firebug aracının eval() fonksiyonu üzerinde durduğunu göreceksiniz. Sağ tarafta ise eval() fonksiyonu tarafından yorumlanacak/çalıştırılacak olan H4BA5 değişkeninde yer alan JavaScript kodlarını görebilirsiniz. Bu durum size, JavaScript kodlarının bu HTML kod içerisinde gizlenmiş olduğunu, internet tarayıcısı tarafından, çalışma (run) esnasında açık hale geldiğini (decode) ve çalıştırılmak üzere eval() fonksiyonuna iletildiğini açıkça göstermektedir.

Malicious JavaScript Analysis
Malicious JavaScript Analysis
Malicious JavaScript Analysis

Değişkenlerde yer alan JavaScript kodlarını dilediğiniz zaman konsol ekranından ulaşabilirsiniz. Bunun için Console ekranında console.log(değişken) yazmanız yeterlidir.

Malicious JavaScript Analysis
Malicious JavaScript Analysis

Firebug eklentisi dışında, JavaScript kodlarını analiz etmek ve hata ayıkamak için Chrome internet tarayıcısı ile birlikte gelen Developer Tools aracından da faydalanabilirsiniz. Bunun için ilgili HTML dosyasını açtıktan sonra, klavyede F12 tuşuna basmanız yeterli olacaktır.

Diyelim ki elinizde yazının başında belirttiğim ve PCAP dosyasından çıkarttığınız, Angler istismar kitine ait bir HTML dosyası var ve bu dosyayı Chrome ile çalıştırdığınızda, internet tarayıcısının doodveeantoviar.kyderby.org adresine gitmeye çalıştığını farkettiniz. Bu adresin, HTML dosyasının tam olarak neresinde yer aldığını öğrenmek ve fonksiyonu analiz etmek istiyorsunuz ancak adresi arattınız ve bulamadınız, bu durumda ne yapacaksınız ?

Malicious JavaScript Analysis

Bu durumda yapmanız gereken ilk iş daha önce eval() fonksiyonu ile ortaya çıkan tüm JavaScript kodlarını, Angler HTML dosyasının içine kopyalamak ve çalıştırmak olacaktır. Çalıştırdığınız zaman aşağıdaki ekran görüntüsünde yer aldığı gibi http adresinin getKolaio() fonksiyonundan geldiğini görebilirsiniz. getKolaio() fonksiyonuna baktığınızda, bu fonksiyondan gelen değerin NhxUAmwU(xlAEe1xlAEe3); fonksiyonundan geldiğini görebilirsiniz. xlAEe1xlAEe3 değişkenine baktığınızda ise bunun gizlenmiş bir değere sahip olduğunu anlayabilirsiniz. NhxUAmwU fonksiyonunu incelediğinizde de, bunun gizlenmiş veriyi çözen ana fonksiyon olduğu ortaya çıkacaktır.

Malicious JavaScript Analysis
Malicious JavaScript Analysis
Malicious JavaScript Analysis

NhxUAmwU fonksiyonunu dinamik olarak hata ayıklayıcı ile analiz etmek için ise ilgili fonksiyonu ayrı bir HTML dosyasına kopyalayıp, gizlenmiş verileri bu fonksiyona ileterek, adım adım gizlenmiş verinin nasıl çözüldüğünü anlayabilir ve analizinizi gerçekleştirebilirsiniz. Yolunuz açık olsun :)

Malicious JavaScript Analysis

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.

image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
3 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Read More

e-Devlet Hacklendi mi?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
Read More
Read More

WhatsApp Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
Read More
Read More

LinkedIn Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Uzun yıllardan beri sosyal ağları ve medyayı etkin kullanan bir siber güvenlik araştırmacısı olarak bağlantılarım arasında yer alanlarınız özellikle hafta içi LinkedIn ve Twitter üzerinden okuduğum ve beğendiğim siber güvenlik makalelerini, haberleri paylaştıklarımı farkediyorlardır. Twitter hesabımın…
Read More
Read More

e-Devlet Hesaplarımızı Nasıl Hackliyorlar?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç 25 Ekim 2023 günü saat 11:46’da e-Devlet uygulamasından ve e-posta adresime gelen uyarılardan e-Devlet Kapısı hesabıma üst üste birden fazla defa yanlış parola ile giriş yapılmaya çalışıldığı için hesabımın bir saatliğine geçici olarak kullanıma kapatıldığını…
Read More