Yazıcı Deyip Geçmeyin!

If you are looking for an English version of this article, please visit here.

Aylar önce eşimin ihtiyaç duyması üzerine satın almak için bir yazıcı (printer) arayışı içine girdim. En son 15 yıl önce evinde yazıcı bulunduran biri olarak, e-ticaret sitelerini gezerken yazıcı fiyatlarının fiyat ve performans açısından geçtiğimiz yıllara oranla çok daha makul seviyelere gelmiş olması beni sevindirdi. “İnsanoğlu doyumsuzdur.” sözünün hakkını vererek, ucuz olsun, tarayıcısı da olsun, fotokopi de çekebilsin, Wi-Fi desteği de olsun, mobil cihazdan çıktı da rahatlıkla alınabilsin derken karşıma HP firmasının DeskJet 3630 All-in-One yazıcısı çıktı ve 200 TL’ye satın aldım.

HP Scanner Thief

Eşimin, “kurcalama, bozacaksın!” haklı isyanlarına aldırış etmeden, evimin yerel ağına dahil edeceğim bu yeni cihaza hızlıca göz atmaya karar verdim. HP Easy Start uygulaması sayesinde 5 dakika gibi bir sürede mevcut Wi-Fi ağımın parolasını uygulamaya girerek yazıcıyı kablosuz ağıma kısa bir sürede dahil edip, kurulumu hızlıca tamamlayabildim. Kurulum adımlarında, güvenlik namına dikkat edilmesi gereken hususlara, güçlü yönetim arayüzü parolasının belirlenmesine dair herhangi bir yönlendirme göremedim. Halbuki bu yazıcı, Wi-Fi cihazların kendi aralarında veri alışverişi yapabilmesine de olanak sağlayan Wi-Fi Direct teknolojisine de sahipti. Yazıcının kurulum belgelerine baktığımda, yüksek güvenlik seviyesi için Wi-Fi ayarının otomatikten manuele değiştirilmesi gerektiği söylense de, nasıl yapılacağına dair kullanıcıya herhangi bir bilgi verilmiyordu.

HP Scanner Thief
HP Scanner Thief

Yazıcı üzerindeki Wireless ve Information tuşlarına bastığımda Wi-Fi Direct parolasının 12345678 olduğunu öğrendim. İşin üzücü yanı ise bu kadar basit bir parolanın kurulum esnasında kullanıcı tarafından değiştirtilmesi çok zor olmasa gerekirdi. Malumunuz aldığı bir cihazı efendi gibi kullanmak yerine kurcalamayı tercih eden biri olarak aklıma takılan “Peki Wi-Fi Direct için varsayılan olarak kullanılan bu parola nasıl kötüye kullanılabilirdi ?” sorusuna yanıt aramaya başladım.

Zaman zaman nüfus kağıtlarıyla işlem yapılan abone merkezlerinden, noterlere kadar iş merkezlerinin ve iş hanlarının yoğun olduğu bölgelerde bu yazıcının ve tarayıcısının aktif olarak kullanıldığını bir hayal edelim. Yetkilinin görevlerinden biri de, işlem esnasında müşteriden aldığı nüfus kağıtlarını taratmak olsun. Peki art niyetli bir kişi yazıcıya Wi-Fi Direct üzerinden 12345678 parolası ile bağlanıp, hali hazırda başarıyla tamamlanmış bir tarama işlemine ait görüntü dosyasını yazıcıdan indirebilir mi ? Bu sorunun yanıtı ne mutlu ki hayır çünkü yazıcı, indirilen görüntü dosyasının 2. defa indirilmesine izin vermiyor ve muhtemelen de belleğinden siliyor.

Peki bu art niyetli kişi, yazıcının durumunu web servis üzerinden takip etse ve bir tarama işlemi başladıktan, tamamlandıktan hemen sonra 1 tarama işlemi de kendi başlatsa ve görüntü dosyasını indirse kimin ruhu duyar ? Hele bir de bunu Python ile kodladığı bir araç ile Raspberry Pi üzerinde çalıştırırsa işin renginin ne denli değişeceğini az çok tahmin edebiliriz. Raspberry Pi tarafı ile ilgili bir çalışma yapmasam da Python ile HP Scanner Thief adında ufak bir araç geliştirip bunu kötüye kullanmanın pratikte ne kadar kolay olabileceğini gösterme ve farkındalık yaratma adına hızlıca bir çalışma yapmaya karar verdim.

HP Scanner Thief aracının temel olarak yaptığı, tarayıcının durumunu kontrol etmek için /eSCL/ScannerStatus sayfasına istekte bulunmak ve JobUuid değeri daha önceki değerden farklı ise /eSCL/ScanJobs sayfasına tarama işlemini başlatma isteği göndermek ve ardından oluşan dokümanı /eSCL/ScanJobs/[uuid]/NextDocument sayfasından indirmekti.

HP Scanner Thief
HP Scanner Thief
HP Scanner Thief

HP Scanner Thief aracı sayesinde eğer tarayıcı üzerinde bir işlem gerçekleştirildiyse ve 20 saniye içinde taranan belge yazıcıdan fiziksel olarak alınmadı ise dokümanın dijital olarak çalınması mümkün olabiliyor bu nedenle yönetim arayüzünden varsayılan Wi-Fi Direct parolasının güçlü bir parola ile değiştirilmesi büyük önem taşıyor!





Bu yazıdan ve çalışmadan çıkarmamız gereken ders, günümüzde alacağımız cihazları sadece fiyat ve performans açısından değil, güvenlik açısından da değerlendirip, satın aldıktan sonra üreticinin bize sunmuş olduğu kolay kurulum adımları, araçları ile yetinmeyip güvenliğini (güçlü parola, gereksiz servislerin kapatılması vs.) sağladıktan sonra cihazı ev veya iş ağımıza dahil etmek olacaktır.

HP Scanner Thief
HP Scanner Thief

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.

image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
3 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Read More

e-Devlet Hacklendi mi?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
Read More
Read More

WhatsApp Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
Read More
Read More

LinkedIn Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Uzun yıllardan beri sosyal ağları ve medyayı etkin kullanan bir siber güvenlik araştırmacısı olarak bağlantılarım arasında yer alanlarınız özellikle hafta içi LinkedIn ve Twitter üzerinden okuduğum ve beğendiğim siber güvenlik makalelerini, haberleri paylaştıklarımı farkediyorlardır. Twitter hesabımın…
Read More
Read More

e-Devlet Hesaplarımızı Nasıl Hackliyorlar?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç 25 Ekim 2023 günü saat 11:46’da e-Devlet uygulamasından ve e-posta adresime gelen uyarılardan e-Devlet Kapısı hesabıma üst üste birden fazla defa yanlış parola ile giriş yapılmaya çalışıldığı için hesabımın bir saatliğine geçici olarak kullanıma kapatıldığını…
Read More