If you are looking for an English version of this article, please visit here.
2022 yılının sonlarına doğru eşimle birlikte ABD’ye yerleşme kararı aldığımızda ilk iş olarak kendimize barınacak bir ev bulmamız gerekiyordu. İstanbul’da yıllarca 7/24 güvenliğe sahip bir sitede oturduğumuz için güvenlik konusunda bu zamana dek pek bir kaygımız olmamıştı ancak mevzu bahis ABD’de müstakil bir evde yaşamak ve fiziksel güvenliğini sağlamak olunca, bir siber güvenlik profesyoneli olarak iş başa düştü. :)
Arda AKBAŞ Hanım sayesinde ABD’ye adım atmadan (remote) suç oranı oldukça düşük bir bölgede kendimize 3 katlı, müstakil bir ev bulduktan sonra ilk iş olarak Google Haritalar ile evin dış cephesini inceleyerek dış mekan kameraları için uygun olan yerleri kabaca belirlemeye çalıştım.
Sıra uygun bir alarm sistemi bulmaya geldiğinde, DIY sevdalısı biri olarak Ring, Eufy, SimpliSafe, ADT Blue alarm sistemleri dikkatimi çekti. Uzun incelemeler ve değerlendirmeler sonucunda her ne kadar hakkında mahremiyete ve zafiyetlere dair olumsuz haberler çıkmış olsa da, fiyat, performans ve geniş bir ekosisteme sahip olması nedeniyle tercihimi Ring alarm sisteminden yana yapmaya karar verdim.
Eve taşındıktan sonra ilk iş olarak hırsız gözüyle evin her katını gezmeye başladım. Özellikle Amerikan filmlerinden az çok tahmin edeceğiniz üzere evde çok sayıda (27) sürgülü pencere ve bahçeye açılan 3 kapı ile karşılaştım. Bodrum katı ise Amerikan korku filmlerinde her daim canavarların, kötü ruhların mesken ettiği yerlerin aksine halıfleks zemine sahip 1 odası, 2 penceresi ve garaja açılan bir kapısı olan kısaca spor salonu (Home Gym) yapmak için ideal, sevimli bir yerdi.
Ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda ilk olarak 14 parçadan oluşan Ring’in 2. jenerasyon ana alarm sistemini sipariş ettim. Buna ilave olarak 3 saniye basılması durumunda sirenin çalmasını sağlayan panik butonları, cam kırılma sesini tespit edebilen dedektörler, hareket algılayan dedektörler sipariş ettim.
Camları ve kapıları manyetik kapı kontakları, evin belli bölümlerini cam kırılma ve hareket dedektörleri ile güvenli bir hale getirdikten sonra sıra iç ve dış mekan kameralarını satın almaya geldi.
Garaja dışarıdan açılan 2, içeriden de 1 kapı olduğu için burası iç mekan kamerasını konumlandırmak için önemli bir yerdi. Elektrik tesisatı ile uğraşmamak için tercihimi bataryalı kameralardan yana kullanmaya karar verdim ve garaj için Ring Stick Up Cam satın alıp, kurulumunu gerçekleştirdim.
Sıra dış cephe kameralarına geldiğinde ilk olarak kapıya gelenleri kamerası sayesinde kayıt altına alıp, çift taraflı görüşme gerçekleştirebildiğim Ring Video Doorbell 4 isimli akıllı kapı zilini satın aldım. Zili, matkapla uğraşıp duvara monte etmek yerine kapıya asmayı tercih ettiğim için ilave olarak bir de DOORBELLBOA Anti-Theft Video Doorbell Door Mount isimli ürünü satın aldım.
Akıllı zili devreye aldıktan 2 gün sonra ilk davetsiz misafir kameraya yakalandı. :)
Garajın ana giriş kapısı, zilin kamerasının görüş açısı dışında kaldığı için hem ana giriş kapısının üstüne hem de evin arka kapısının üstüne geçtiğimiz kasım ayında yeni sürümü piyasaya sunulan Ring Spotlight Cam Pro kamerasını koymaya karar verdim. Kameraların bataryalarını sıklıkla değiştirmemek (kullanıma bağlı olarak normal şartlarda 3 ay) için kameralara 1 batarya yerine 2 batarya takmakla yetinmeyip üzerine bir de 2. jenerasyon güneş enerji paneli olan Ring Solar Panel satın alıp kameralara bağladım. Bu sayede paneller, güneşli günlerde bataryaları doldurarak beni büyük bir zahmetten kurtarmış oldular.
İlerleyen günlerde de yine misafirlerimiz eksik olmadı. :)
Siber güvenlikte olduğu gibi (CISSP Domain 3: Security Architecture and Engineering) fiziksel güvenlikte de caydırıcılık (Deterrence) önemli bir güvenlik kontrolü olduğu için güneş enerjisi ile çalışıp gece yanan 2 adet Ring Solar Security işaretini evin girişine ve arka bahçeye koymayı da ihmal etmedim.
Süreklilik adına ana alarm sisteminde (Base Station) 15 dakikaya kadar kısa süreli elektrik kesintisilerine karşı bir batarya, internet kesintisine karşı da hücresel bağlantı (Cellular) desteği bulunuyor. Tabii eşeği sağlam kazığa bağlamak isteyen biri olarak hem yönlendiriciyi (router) hem alarm sistemini hem de diğer elektronik aletlerimi desteklemek için APC BE600M1 and BE425M Battery Backup kesintisiz güç kaynağı da satın aldım.
Tüm kurulumları gerçekleştirdikten sonra Ring’in mobil uygulaması üzerinden 7/24 evimde ve çevresinde olan biteni izlememe, uyarı almama imkan tanıyan akıllı bir alarm sistemine kavuşmuş oldum. İzlemeyi sadece kendimle sınırlı tutmamak için ayrıca Ring’in Protect Pro 7/24 profesyonel izleme hizmetinden de faydalanmaya başladım.
Son olarak Ring alarm sistemi ile entegre olup alarm sistemi tarafından üreyen alarmları sesli olarak iletebilen, kameraları canlı olarak izlemeye imkan tanıyan, zile basan kişi ile görüşme gerçekleştirebildiğiniz ve de en önemlisi Routines sayesinde spesifik olarak alarmları ihtiyacınıza göre özelleştirebildiğiniz yapay zeka destekli sesli asistan Alexa, Echo Show 10 ile kadroyu tamamlamış oldum.
Sonuç olarak her şeyiyle birlikte yaklaşık 2000$‘a mal olan Ring alarm sistemi, ailemizin koruyucusu, sadık dostumuz North’un yerini tutamayacak olsa da en azından kendisine erken emeklilik, uzun süreli kestirmeler için iyi bir fırsat yaratacağına inanıyoruz. :)
Bu yazının benim gibi DIY alarm sistemi kullanmak isteyenlere fayda sağlayacağını ümit ederek bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.
5 comments
Sizi tanıyan birinin her adımıyla seceresini döktüğümüz model marka ve konumlarıyla işini kolaylaştırmış olmuyor musunuz
Teoride evet. Pratikte ise yazıda anlatılanlar kadar anlatılmayan kısımlar olduğunu ve bir yıl öncesine ait bilgiler de olduğunu düşününce pek değil.
ABD’de ki yeni yaşamınız da başarılar dilerim. Umarım kötü niyetli insanlar yaklaşmaya cesaret edemez.
konuyla alakası hiç yok ama. sistem geri yükleme sonucu çöken windows pc ye tüm denemelerime rağmen windows hiçbir şekilde boot edilmiyor. maalesef ubuntu kurmak zorunda kaldım.. windows ta recuva ile dosya kurtarmada hiçbir sıkıntı yaşamazken linux ta doğru düzgün program bulamadım. sadece dosya türü ile arama ve kurtarmayı tek seferde yapıyor.haliyle sistem dosyaları da işin içine karışıyor.ve sınırlı alan ile dosya kurtarmak imkansız.dosya adına göre seçebileceğim freeware bir dosya kurtarma yazılımı ubuntu için var mı?
Teşekkürler. 10-15 yılır Linux işletim sistemini sadece sanal makinede, kısıtlı sürelerde kullandığım için hiç ihtiyaç duymadım bu nedenle bir bilgim yok.
4.5