Pi Hediyem Var! #11

2017 yılının ikinci Pi Hediyem Var siber güvenlik oyunu ile tekrar karşınızdayım. Önceki oyunlarda olduğu gibi, oyunu başarıyla tamamlayan üniversite öğrencileri arasında yapılacak çekiliş ile 1 adet Raspberry Pi 3‘ü, 1 öğrenciye hediye edeceğim. Bu oyunun da Pi sponsoru olan sevgili işverenim IBTech firmasına hem kendi adıma hem de tüm Pi Hediyem Var oyunseverleri adına teşekkür ederim.

Hediye Pi

Yeni oyunumuza gelecek olursak, bir finans kurumunda kurumsal SOME çalışanı olarak görev yapan kahramanımız, FireEye (Mandiant) firması tarafından Mart ayında yayınlanan M-Trends raporunu okumaya başlar. Son zamanlarda Finans kurumlarına gerçekleştirilen siber saldırılarda, devlet destekli (nation state) siber saldırılarda olduğu gibi 0. gün zafiyetlerini istismar eden istismar kodlarının kullanıldığını öğrenir. Bunun üzerine son 1 ayda kurum çalışanlarına gönderilip, e-posta güvenlik sistemleri tarafından bloklanan e-postalara detaylı olarak baktığında, ekinde (Confirmation_letter.docx) istismar kodu tespit edildiği için bloklanan bir e-posta dikkatini çeker ve bu dokümanı analiz etmek için işe koyulur.

Oyunu başarıyla tamamlamak için aşağıdaki tüm soruları, kod parçalarını ve ekran görüntülerini içerecek şekilde detaylı olarak yanıtlamanız gerekmektedir. Soruları yanıtlayabilmek için öncelikle https://www.dropbox.com/s/f9hmagl7d3ks31r/ctf11.zip?dl=0 adresinden incelenmesi gereken şüpheli dokümanı indirmelisiniz. (zip şifresi: infected)

Yönergeler & Sorular;

  1. Doküman içinde kaç tane istismar kodu bulunmakta ve hangi zafiyeti veya zafiyetleri istismar etmektedir ?
  2. İstismar kodu tarafından çalıştırıldıktan sonra sisteme yüklenen zararlı yazılımın türünü kanıtları ile birlikte söyleyiniz.
  3. Zararlı yazılım, hangi güvenlik yazılımının sistemde çalışıp, çalışmadığını kontrol etmektedir? Güvenlik yazılımı sistem üzerinde çalışıyor ise ne tür bir davranış sergilemektedir ?
  4. Zararlı yazılımın haberleştiği komuta kontrol merkezinin ip adresi nedir ?
  5. Kod analizinden faydalanarak -08-03-2017 dosyasının içinde yer alan gizlenmiş veriyi çözünüz.

Daha önce Raspberry Pi kazanmamış olup çekilişe katılmak isteyenler veya adını oyunu başarıyla tamamlayanlar listesine yazdırmak isteyenler, kanıtlarla (kod, ekran görüntüsü vs.) birlikte detaylı çözüm yolunu iletişim formu üzerinden veya e-posta ile adını, soyadını, yaşını, kendini tanıtan ve Raspberry Pi ile güvenlik üzerine yapmayı düşündüğü çalışmalarını anlatan bir yazıyı 2 Nisan Pazar Saat 20:00‘a kadar iletmeleri gerekmektedir.

Oyunun çözüm yolunu içeren blog yazısı ilerleyen günlerde yayınlanacak olup, kazanan talihli bu sayfa ve Twitter hesabım üzerinden duyurulacaktır. Ayrıca zorlananlar için Twitter hesabım üzerinden zaman zaman ipuçları da yayınlanacaktır.

Not: Bu oyunu çözerken zararlı yazılım analizi yaptığınızı hatırlatır, izole ve yaması güncel olan sanal sistem yazılımı (vmware, virtualbox vs.) ile çalışmanızı şiddetle tavsiye ederim.


Başarılar.

Hediye Pi

image_pdfShow this post in PDF formatimage_printPrint this page
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Read More

e-Devlet Hesaplarımızı Nasıl Hackliyorlar?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç 25 Ekim 2023 günü saat 11:46’da e-Devlet uygulamasından ve e-posta adresime gelen uyarılardan e-Devlet Kapısı hesabıma üst üste birden fazla defa yanlış parola ile giriş yapılmaya çalışıldığı için hesabımın bir saatliğine geçici olarak kullanıma kapatıldığını…
Read More
Read More

WhatsApp Dolandırıcıları

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Başlangıç Son günlerde hemen hemen WhatsApp uygulaması kullanan herkesi rahatsız eden yabancı cep telefonu numaralarından gelen çağrılardan, mesajlardan ben de yakın zamanda nasibimi aldım ve tabii ki diğer dolandırıcılıklarla ilgili yazılarımda (Kripto Para Dolandırıcıları, LinkedIn Dolandırıcıları,…
Read More
Read More

SIM Kart Dolandırıcılığı ile Mücadele

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Günümüzde, kullandığımız e-posta hesabından sosyal medya hesabına, internet bankacılığı hesabından geliştirdiğimiz yazılımın kaynak kodunu barındırdığımız hesaba kadar giriş (login) esnasında güvenliğimiz için iki faktörlü kimlik doğrulama kullanıyoruz veya kullanmaya zorlanıyoruz. İki faktörlü kimlik doğrulama denildiğinde son…
Read More
Read More

e-Devlet Hacklendi mi?

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Öncelikle yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, “Hayır, hack-len-me-di!” Peki bu durumda vatandaş olarak rahat bir nefes alabilir misiniz ? Maalesef hayır. Bunun sebebini de yazının devamında okuyabilirsiniz. Zaman zaman hortlayan “e-Devlet Hacklendi!”, “e-Devlet verileri çalındı!”, “85…
Read More
Read More

Operasyon Güvenliği (OPSEC)

If you are looking for an English version of this article, please visit here. Sosyal medyada, ağlarda siber güvenlik uzmanlarını takip ettiğinizde veya siber güvenlik ile ilgili sunumlara göz attığınızda kimi zaman “OPSEC FAIL” şeklinde ibarelere rastlarsınız. Buralarda çoğunluklukla APT grupları tarafından ve/veya zararlı yazılım geliştiricileri tarafından yapılan önemli operasyonel…
Read More